Trauma
Begeleiding voor jou en je gezin.
Soms gebeurt er iets in het leven dat alles op z’n kop zet. Misschien heeft je kind een ernstig verkeersongeval meegemaakt, te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, seksueel misbruik of geweld. Dit soort ingrijpende gebeurtenissen laten diepe sporen na. Trauma is niet alleen wat er is gebeurd, maar vooral hoe je kind het heeft ervaren en opgeslagen in lichaam en geest.
Als ouder zie je misschien dat je kind verandert: nachtmerries, prikkelbaarheid, teruggetrokken gedrag, angst, lichamelijke klachten, boosheid of stemmingswisselingen. Soms lijkt het alsof je kind ‘gewoon verdergaat’, maar hun lichaam en emoties vertellen een ander verhaal. Je hoeft hier niet alleen in te staan. Samen zoeken we naar manieren om je kind te helpen herstellen en opnieuw vertrouwen te vinden.
Rond trauma kun je bij mij terecht voor
Individuele therapie voor kinderen & jongeren bij trauma
Ik bied een veilige ruimte waarin kinderen en jongeren hun ervaringen kunnen verwerken op hun eigen tempo. Mijn aanpak is afgestemd op de noden van jouw kind. Ik werk niet alleen met woorden, maar ook met het lichaam, gevoelens en symbolische rituelen. Trauma nestelt zich vaak op een non-verbaal niveau, waardoor praten alleen niet altijd helpt.
Methodieken die ik inzet:
• Lichaamsgerichte technieken: ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en veiligheid in het lichaam terug te brengen.
• Spel- en creatieve therapie: via playmobil, tekenen, knutselen, verhalen en visualisaties kan je kind emoties op een veilige manier uiten.
• EFT (Emotional Freedom Techniques): een zachte, maar effectieve methode om stress en angst los te laten.
• Veilige hechting en veerkracht versterken: we werken samen om ervoor te zorgen dat je kind zich opnieuw veilig voelt in zichzelf en in relaties.
Ouderbegeleiding bij trauma
Je wil niets liever dan je kind helpen, maar hoe doe je dat op een manier die écht werkt? Misschien voel je je soms machteloos of onzeker. Daarom bied ik ouderbegeleiding aan, zodat jij de juiste ondersteuning kan geven zonder jezelf te verliezen. Je krijgt handvatten om je kind beter te begrijpen en om te gaan met de emoties en gedragingen die trauma met zich meebrengt.
We bespreken:
• Hoe je signalen van trauma bij je kind herkent.
• Hoe je je kind op een ondersteunende manier kan begeleiden zonder overprikkeling of terugtrekking te versterken.
• Hoe je als ouder zelfzorg kan toepassen, zodat je stevig in je rol blijft staan.
Gezinsbegeleiding bij trauma
Trauma raakt niet alleen je kind, maar het hele gezin. Misschien voel je dat de dynamiek veranderd is of dat iedereen op een andere manier omgaat met wat er is gebeurd. In gezinsbegeleiding werken we samen aan herstel, verbinding en veiligheid binnen jullie gezin.
Dit kan helpen om:
• De communicatie en verbondenheid tussen gezinsleden te versterken.
• Iedereen een plek te geven om gevoelens en ervaringen te delen.
• Gezinsrituelen te creëren die zorgen voor rust en veiligheid.
• Praktische handvatten te bieden om terug stabiliteit te brengen in het dagelijks leven.
Samen opnieuw vertrouwen opbouwen
Je hoeft het niet alleen te doen. Trauma hoeft niet te betekenen dat je kind of gezin voor altijd ‘vastzit’ in angst en onzekerheid. Met de juiste begeleiding kunnen jullie stap voor stap weer grip krijgen op het leven en opnieuw vertrouwen opbouwen. We gaan op zoek naar veerkracht, veiligheid en herstel – op een manier die past bij jullie unieke situatie.
Wil je graag weten hoe ik jou en je gezin kan ondersteunen? Neem gerust contact op, dan bekijken we samen wat nodig is.